• Verslag dames 1 36 holes

  Dat was het weer voor dit jaar. Weer de 36 holes competitie afgesloten in de top 5. Dus …. Volgend jaar weer als vriendenteam met ambitie, want het was weer fijn met Jolanda, Astrid, Marjolijne, Danielle en Yrma. Wat die ambitie is zal voor iedereen duidelijk worden in de loop van de tijd. 

  En wat zei de fitbit na het spelen van 4 x 36 holes (of soms wat minder)?

  Dat we per persoon ongeveer 120.000 stappen hebben gezet. Is ongeveer 84 kilometer. En dat zijn ruim 403 verdiepingen. Dat is meer dan twee keer de Burj Khalifa (163 verdiepingen) op. Of hier in Nederland bijna 10 keer de Maastoren op (44 verdiepingen). Geen idee of naar beneden ook meetelt?

  Dus met ons zessen liepen we ruim 500 km en 720.000 stappen. Dan hebben we het voorspelen nog niet meegeteld. Geen wonder dat de bitterballen en andere vette happen na de wedstrijd geen enkel probleem voor ons waren. 

  Mijn beste wedstijd was de 4-some tegen de Haarlemmermeersche op de Noordwijkse. Astrid en ik tegen handicap 5.7 en 9.8. Het was geen leuke wedstrijd, maar met wat rare tegenslagen speelden we heel goed en top dat wij op de 18de wonnen. Helaas moest ik in de middag tegen handicap 5.8 maar door de inzet voor de winst van de ochtend, de wind, de kou en toch dat kroketje tijdens de lunch (doe het toch niet!), verloor ik de single. 

  Voor de rest waren het dit seizoen weer stuk voor stuk leuke en spannende wedstrijden in regen, wind en kou, en in de zonneschijn met de daarbij horende verbrande armen. Succes was er niet altijd, maar wel een goed gevoel.

  Op de laatste competitie dag waren we gastvrouw. Zon in de ochtend en heeeeeeel veel regen en onweer met nog ongeveer 9 holes te gaan in de middag, maakte het een spannende dag. Wie toetert er? Wanneer? Wie is ervoor verantwoordelijk. Spelen we door? Jolanda, petje af voor hoe je het regelde! Na de westrijd zaten we met z’n allen aan een lange tafel en kregen van iedereen complimenten over hoe de baan erbij lag, hoe het in het clubhuis geregeld was en over onze gastvrijheid. Kortom iedereen was blij en komt nog graag een keer spelen. 

  Onze dank aan de keuken en het personeel van het clubhuis. Het was top! Ook aan Ronald voor het referee zijn! Vooral zijn hulp tijdens het onweer.

  En nu op zoek naar onze ambitie en volgend jaar gewoon weer in de top 5 van de 36 holes op zondag eindigen.

  Cara

 • 30 April Dames 36 holes/team 1

  Haarlemmeersche / Zeegersloot – Waterland 16 – 2

  Onze laatste speeldag alweer voor de competitie. Volgende week zijn we gastvrouw. Wat gaat het toch snel. De tegenstander van vandaag, de dames van Zeegersloot, kennen we. Al drie jaar spelen we tegen elkaar. Vorig jaar werd het team zelfs poulewinnaar.

  Met een voorspelling voor mooi weer reden we goedgemutst naar de Haarlemmermeersche, een leuke baan!

  Na de koffie en een mini pastel de nata werd het tijd voor de driving range. Van te voren werd gezegd dat we de driver niet konden gebruiken,  iets met oude ballen. Helemaal duidelijk was het niet, we zagen de 200 meter borden staan en voor de meeste dames geldt dat de drives niet in de buurt van dat bord landen met wat voor soort ballen dan ook. Dus toch maar met de driver oefenen, hole 1 was immers een par 5 en dan wil je meters maken.

  Cara en ik startten zoals gebruikelijk in de foursomes. Een van Zeegersloot-dames had handicap 5 en als je haar ziet spelen, lijkt het toch een eenvoudig spelletje. Bij ons liep het iets moeizamer, maar we hebben heel goed partij gegeven: pas op de 18e hole wonnen onze tegenstanders. Op hole 18 werd de voorbereiding van onze tegenstander nog verstoord door een gast‘heer’ van het mannenteam die het nodig vond alvast dwars over de fairway te lopen met een bankje om te kunnen spotten in de middagronde. Met een flinke krachtterm liet hij weten wat hij ervan vond toen we vroegen of hij even kon wachten met lopen.

  In de ochtendronde wisten alleen Marjolijne en Jolanda hun wedstrijd te winnen en zorgden ervoor dat die hatelijke 0 van het scorebord verdween.

  Na een goede lunch op een zonnig terras was het tijd voor de singles. Jolanda had met dit mooie weer zelfs haar rokje uit de kast gehaald.

  Mijn tegenstandster (single handicap) had even een lunchdip en hierdoor kwam ik 4 up. Ze sprak zich op hole 5 streng toe en dat werkte (bij haar wel), ze kreeg haar slag weer terug. De wedstrijd kantelde daardoor heel snel: de ballen vlogen weer en bij haar vielen een flink aantal lange putts en met daarbij nog 2 chip-ins trok ik op hole 16 uiteindelijk aan het kortste eind. Onderweg had ik Cara en Marjolijne al richting clubhuis zien gaan. Al snel voegde Jolanda zich ook op het terras: allen hadden we gestreden, doch zonder winst.  Wat zouden Danielle en Yrma doen?

  Onze gastvrouw wilde alvast de laatste borrelhap laten reserveren omdat er gegeten moest worden, maar als de dames nog in de baan lopen, is dat toch beetje raar. Ook de laatste spelers willen even bijkomen met een drankje en een hapje. Helaas wisten Danielle en Yrma ook hun partij niet te winnen, waardoor we met 16-2 verloren.

  De andere wedstrijd tussen Spaarnwoude en de Noordwijkse eindigde in 10-8 overwinning voor Spaarnwoude. Toch een hele goede prestatie van de Noordwijkse omdat zij met slechts 5 dames aan de start konden verschijnen (een blessure op zaterdagavond) wat direct voor 4 verliespunten zorgde.

  Het team van de Haarlemmermeersche staat ongeslagen boven aan. Ze willen deze week nog een keer voorspelen op de Waterlandse om er zeker van te zijn dat de poulewinst ze niet meer kan ontgaan.

  Astrid

 • 23 april Dames 36 holes/team 1

  Zeegersloot/ Waterland – Spaarnwoude 7 – 11

 • 16 april Dames 36 holes/team 1

  Noordwijk/Haarlemmermeersche – Waterland 16 – 2

 • 2 april Dames 36 holes/ team 1

  Spaarnwoude/ Waterlandse 1-  De Noordwijkse 4 12 – 6

  Zondag 2 april begonnen we aan waarschijnlijk onze laatste voorjaarscompetitie over 36 holes. Niet omdat wij als dames een dagje ouder worden maar omdat de NGF volgend jaar de voorjaarscompetitie helemaal gaat veranderen.

  We hadden er allemaal weer heel veel zin in en na een kopje koffie en wat inslaan op de driving range stonden we gekleed in ons nieuwe competitie-pak op de eerste tee. Maar brrrrrr wat was het koud! Dat pak moest nog maar even onder dikke jassen blijven. Toch mochten we niet klagen want het was droog.

  Na wat instructies van de gastvrouwen van Spaarnwoude over een volgelopen bunker op E2 vertrok ons eerste koppel, Cara en Astrid, voor hun foursome wedstrijd. Waarom nu alleen die bunker genoemd werd, was ons allemaal een raadsel want de meeste bunkers stonden nog vol met water.

  De handicaps van de dames van de Noordwijkse lagen lager dan die van ons maar bij matchplay en zeker in de foursomes zegt dat niet alles. Cara en Astrid leverde een spannende strijd die helaas op hole 17 gewonnen werd door de Noordwijkse met 3/1. Ook bij Marjolijne en mij was het lang spannend. Om de beurt wonnen we holes en we maakten slecht gebruik van fouten van de stegenstanders. Na 9 holes stonden het nog helemaal gelijk. In de tweede 9 kregen wij wat meer grip op de slagen en konden we de overwinning uiteindelijk vrij gemakkelijk naar ons toe trekken. Wij wonnen 4/3.  Hoewel opgeteld de playing handicaps van Yrma en Daniëlle wel 9 slagen hoger was dan die van de Noordwijkse dames, verliep het vrij soepel bij ons 3e koppel. Zij wonnen overtuigend met 6/5 waardoor wij na de foursomes met 4-2 goed op koers lagen.

  Na een lekkere lunch en wat opwarmen stond Cara vrij eenzaam weer klaar als eerste speler. Sorry Cara de volgende keer zullen we je weer uitzwaaien, beloofd! De singles waren spannend. Cara verloor op de laatste hole maar gelukkig wist Astrid op de laatste hole te winnen. Deze dames hebben dus 35 holes gespeeld, in de ochtend tot en met de 17e en in de middag tot en met de 18e hole. Dat zijn heeeeel veel stappen op Spaarnwoude. Marjolijne, Daniëlle en ik wisten gelukkig eerder de winst naar ons toe te trekken. Helaas moet je dan op Spaarnwoude nog steeds een heel eind teruglopen naar het clubhuis maar het loopt toch fijner als je gewonnen hebt. Helaas moest Yrma de winst aan de Noordwijkse laten.

  Terug in het clubhuis hebben we de boel een beetje moeten verbouwen zodat wij met twee teams gezellig aan één grote tafel konden zitten. Na het diner vertrokken we moe maar voldaan met een mooie overwinning van 12-6 terug huis. We staan nu boven aan in de poule maar of we stand houden wordt spannend. Volgende keer spelen we op de Noordwijkse tegen de dames van de Haarlemmermeersche. Dan wordt het verschil in handicaps wel heel groot maar je weet maar nooit….

  Jolanda van Leeuwen

 • 7 MEI KAVEL II: Nieuwediep – Waterlandse 8 – 10

  En opeens was het alweer 7 mei, de laatste dag van de competitie. Altijd jammer, je kent de teams net een beetje en het wordt elke week gezelliger en dan is het alweer afgelopen!

  Deze laatste dag gingen wij naar Kavel II in Middenbeemster. Een kleine 9 holes baan met alleen maar par 3 en par 4 dus de driver kon (bijna) in de tas blijven. Toch was de uitdaging deze dag groot want in theorie konden wij nog kampioen worden maar dan zouden wij wel met hele grote cijfers moeten winnen en de Texelse met grote cijfers moeten verliezen van de Goyer.

  Alles om voor te spelen dus, dus Janke & Marleen vertrokken weer als eerste duo en kwamen als winnaar weer binnen met 2/1. Goed begin! Als tweede koppel hadden we deze wedstrijd Gro & Willy. Helaas waren hun tegenstanders te sterk en moesten zij met 4/3 het veld verlaten. Inmiddels begonnen wij aan de lunch maar we keken erg uit naar de binnenkomst van Tjitske & Marianne en ja hoor, zij liepen de baan af met de duim omhoog! Ook zij hadden met 2/1 gewonnen. Prima score voor de ochtend, 4-2 gewonnen dus vol goede moed naar de singles.

  De lunch was nog heerlijk buiten in de zon op het terras en we begonnen dan ook alle zes vrolijk gestemd aan de middag. Na 7 holes te hebben gespeeld werd het echter heel donker en begon het onweer. Nog heel even twijfel bij een aantal spelers maar daar was dan toch de toeter; allemaal zo snel mogelijk de baan verlaten en naar het clubhuis of naar een schuilhut achter op het terrein.

  Na bijna een uur werd het duidelijk dat het een kwartier droog zou worden maar dat het daarna nog erger los zou barsten. Tijd voor overleg met de captains en bellen met een NGF referee. Het zag er niet naar uit dat wij de baan nog in zouden kunnen om onze wedstrijden uit te spelen dus wat te doen? Aangezien de Texelse in de ochtend ook met 4-2 had gewonnen waren zij niet meer in te halen en waren zij al kampioen. En nu? Zondag 14 mei terugkomen en alle singles nog opnieuw spelen? Dat zagen enkele dames ook niet zitten, vooral omdat het kampioenschap al beslist was. Aangezien alle partijen wel afgerond moeten worden hebben alle teams besloten om allemaal drie partijen op te geven.

  Wel een vervelende manier om een leuke competitie af te sluiten maar door deze puntenverdeling is ons team toch mooi op een 2e plaats geëindigd!

  Wij zijn supertrots op deze prestatie en we danken dan ook onze pro Floris voor alle lessen en aanwijzingen die we hebben gehad. Ook nogmaals dank aan alle medewerkers van Golf Waterland voor de goede zorgen tijdens de gastvrouwendag en natuurlijk de competitie coördinator René die alles weer in goede banen heeft geleid.

  De grote vraag is en blijft natuurlijk: bestaat de 27 holes competitie volgend jaar nog? Wij hopen het van HARTE dus graag tot volgend jaar!

  Dominique, Gro, Janke, Marianne, Marleen, Tjitske & Willy

 • 30 April Dames 27 holes/ team 1

  Nieuwediep/ Waterland – Texel 2 – 16

  Het is zondag 30 april, we zijn net opgedroogd van alle drankjes op Koningsdag en het beloofd een spannende competitiedag te worden voor dames 1-27 holes want wij kunnen de koppositie pakken als we winnen van de Texelse. Het vertrek vanuit Amsterdam is vroeg want we spelen op Nieuwe Diep (ook wel Nieuwe Dieptepunt genoemd..) in Den Helder. We hebben ons goed voorbereid, getraind en zelfs voorgespeeld dus daar zal het niet aan liggen.

  Als eerste koppel gaan Janke & Marleen de baan in en het gaat redelijk gelijk op maar de Texelse dames spelen helaas net iets beter en elk putje valt, dus de winst gaat naar hen, 2 up. Het tweede duo is Gro met Marianne, wat kunnen deze twee ervaren speelsters doen om de 2 punten binnen te halen? Helaas niet veel want na 8 holes is het voor hen ook afgelopen en verliezen ze met 2/1. Als laatste dus alle hoop op Willy en Dominique, zijn zij sterk genoeg? Het antwoord is helaas weer ontkennend want ook zij verliezen de Greensome met 3/2.

  Oh jee, bij de lunch dus al 6-0 achter! We moeten het dus proberen goed te maken met de singles. Dat hebben alle dames ook zeker geprobeerd maar alleen Janke en Dominique kwamen er met een punt af en de rest van de dames hebben een lesje gehad van de Texelse dames. Marleen verloor op hole 17 met 2/1, Gro was al snel klaar en verloor met 8/7 gevolgd door Willy, die het nog iets langer vol hield maar er ook af moest met een verloren partij, 3/2. Ook Marianne kon geen puntje meer binnen halen en heeft verloren met 5/4. Dat maakte de eindstand 16-2 verloren van Texel, erg jammer maar wel een beetje verwacht.

  Volgende week spelen we de laatste wedstrijd op Kavel II in de Beemster. Wij moeten winnen van Nieuwe Diep en dan moeten we hopen dat de Goyer wint van de Texelse. Als dat zo is dan hebben zowel de Texelse als de Waterlandse 6 wedstrijdpunten en moeten we de matchpunten tellen. Wie weet komen de Waterlandse dames dan opeens als kampioen uit de bus! Het is en blijft golf, het is pas voorbij als het laatste balletje gevallen is… Duimen!

 • 23 april Dames 27 holes / team 1

  De Goyer / Kavel II Beemster – Waterland 1-17

  Vorige week zondag beloofde de captain van de Goyer dat het mooi weer zou worden als wij bij hen te gast zouden zijn dus wij verheugden ons. De dag begon inderdaad met een stralende zon, net zoals ons stralende team van de dag, zie hieronder vlnr: Marleen, Willy, Dominique, Janke, Gro en Marianne.

  Net als vorige week startten Janke en Marleen als eerste duo. Zij gingen heel goed van start en wonnen de eerste vier holes dus de wedstrijd kon al beslist worden op hole vijf. Dat gebeurde helaas niet en de dames uit de Beemster kwamen beter in hun spel en wonnen ook hole 6 tot en met 8. Met een gelijke stand dus naar hole 9. Gelukkig wonnen Janke en Marleen deze hole dus de eerste twee punten voor Waterland waren binnen met deze 1 up overwinning.

  Het tweede koppel in de baan was Gro en Marianne. Vorige week heeft Gro met succes ingevallen bij het tweede dames team terwijl ze zelfs niet met een Handicart de baan in mocht. Dat mocht op de Goyer gelukkig wel en samen met Marianne was zij een supersterk koppel. Zij wilden in de ochtend niet te veel tijd en energie verspillen dus zij wonnen hun wedstrijd wel op hole 5, dus een hele mooie 5/4 overwinning. Als laatste stonden ook Willy en Dominique klaar om de baan in te gaan. Willy had op zaterdagavond in haar huis nog intensief getraind op putten dus daar zou het niet aan liggen. Moet je wel je putter meenemen natuurlijk! Geen putter in de tas maar gelukkig was één van de dames van de Goyer zo aardig om haar putter aan Willy uit te lenen dus kon de wedstrijd samen met Dominique beginnen. Vorige week wonnen zij hun greensome op hole 9 maar dat was deze keer niet nodig want ook zij waren te sterk voor de dames van Kavel II en wonnen met 3/1. Wat een fantastisch resultaat op deze zonnige ochtend, zes punten binnen!

  Na een heerlijke lunch konden de singles beginnen en startte Janke als eerste. In de ochtend gingen de drives niet lekker recht en haar tegenstander had een lagere handicap dus ze ging niet echt vol zelfvertrouwen de baan in. Dat was helemaal niet nodig want in de middag gingen de drives wel recht en heel ver. Gelukkig ging ook het korte spel goed en won zij haar single met 4/3. Als tweede ging Marleen de baan in. Haar tegenstander startte heel sterk en na 9 holes stond Marleen 3 down. Inmiddels was ook de zon verdwenen en kwam het echt met bakken naar beneden. In de stromende regen dan maar proberen om die achterstand weg te werken. Dat lukte en na hole 15 was de stand gelijk. Nog steeds heel veel regen en op de baan kwamen steeds meer plassen wat het spelen steeds moeilijker maakte. Op hole 16 speelden ze gelijk en wisten ze dat ze toch echt door zouden moeten spelen tot en met hole 18 terwijl alle andere speelsters al lang binnen waren… Marleen won hole 17 dus de partij kon ze niet meer verliezen maar het zou toch leuk zijn om hole 18 ook nog te winnen. Dat gebeurde helaas niet want haar tegenstander maakte een mooie put van zes meter en daarmee won zij de hole en werden de punten verdeeld. Dat bleek achteraf ook het enige punt te zijn dat Kavel II deze dag binnen zou halen.

  Gro, die als derde de baan in ging, had ook deze ronde niet veel tijd nodig en won ook haar single met 5/4. Als vierde dame liep Willy in de baan en ook zij hoefde niet tot hole 18 te spelen en kwam er na hole 15 af met een mooie 5/3 overwinning. Marianne had nog minder tijd nodig en won haar single met maar liefst 9/7. Als laatste ging Dominique de baan in en zij stond na 9 holes gelijk. Na 12 holes stond ze 1 down en begon het te stortregenen. Haar tegenstander vond blijkbaar dat je golf alleen speelt als de zon schijnt want zij weigerde om verder te spelen in dit weer dus zij heeft opgegeven. Heel vreemd maar goed, onze dag kon niet meer stuk met een klinkende overwinning van 17-1 !

  Volgende week wordt het heel spannend want dan spelen we in Den Helder tegen het sterke team van Texel.

 • 16 april Dames 27 holes team 1

  De Texelse / Waterland – De Goyer 12-6

  Hallo, hier zijn we dan, dames 1 – 27 holes! Voor ons ging het competitieseizoen dan ook eindelijk beginnen met een nieuw samengesteld team van 4 ‘oude’ teamleden en 3 frisse nieuwkomers.

  Even voostellen, vlnr boven: Willy, Tjitske, Dominique & Gro. Onder: Marianne, Marleen & Janke.

  Het eerste weekend waren wij gastvrouw dus we hebben de tegenstanders goed kunnen observeren. We zagen dat wij van de 5 teams qua handicap ongeveer in het midden liggen dus in elk geval een mooie uitdaging voor ons om de twee teams boven ons te verslaan. 

  Daar konden we gelijk deze eerste wedstrijd aan beginnen want het team van de Goyer heeft een lagere handicap en zij hebben de eerste wedstrijd met 14-4 gewonnen.

  Als je op Texel speelt is het natuurlijk heerlijk om er direct een uitstapje van te maken dus wij waren met z’n zessen op zaterdag al aanwezig en hebben meteen 18 holes voorgespeeld op de Texelse om ons extra goed voor te bereiden op de wedstrijd van zondag. 

  Op Texel waait het altijd wel een beetje maar zaterdag stond er een hele harde, koude wind dus ’s avonds zaten we nogal uitgewaaid en uitgeblust aan het diner in eetcafé de Rog maar we hadden door de wind wel alle hoeken van de baan gezien dus vol goede moed naar de zondag.

  Na de koffie gingen Janke & Marleen als eerste de baan in en kwamen er na 8 holes met een 2/1 winst weer af. Wat een fijn begin deze eerste 2 punten! Als tweede koppel kwamen ook Marianne & Tjitske met de winst binnen met 2 up en ook het laatste duo van dienst, Willy & Dominique, kwam er na 9 holes af met een 1 up winst. Zeer goed resultaat in de ochtend met 6 punten!

  Na een heerlijke lunch begonnen de singles met Janke en zij won overtuigend met 4/3. Als tweede startte Marleen maar na een lange strijd en 16 holes gelijk spelen won de Goyer op hole 17 & 18 dus helaas met 2 down verloren. De tegenstanders van Willy (5/3) en van Dominique (2/1) waren helaas ook te sterk maar gelukkig kunnen we altijd nog vertrouwen op onze meest ervaren teamleden Marianne (3/1) en Tjitske (2/1) die na hun dubbel in de ochtend ook allebei hun singles hebben gewonnen!

  Een fantastisch resultaat tegen de Goyer: 12 – 6 gewonnen! Met een positieve vibe gaat ons team volgende week spelen op de Goyer tegen Kavel II Beemster.

 • 2 april Dames 27 holes team 1

  De dames 1 27 holes heeft een lichte transformatie ondergaan. Het team bestaat uit 4 bekende dames van vorige jaar en 3 nieuwe dames. Team met captain Marleen start op 16 april 2023 de competitie en ik wens ze veel succes toe. Op 2 april waren de dames de gastvrouwen

  Auteur Rene Veerkamp, competitie coordinator

 • 30 april 2023 Dames 27 holes/team 2

  Gastvrouwen bij Waterland

 • 23 april Dames 27 holes / team 2

  Liemeer/ Bentwoud- Waterland 10 -8

 • 16 april Dames 27 holes team 2

  Bentwoud / Waterland – Groendael 10 – 8

 • 2 april Dames 27 holes team 2

  Zeegerslot: Liemeer 2 – Waterland 2 13 – 5

  Met een real feel van 0degC leek het op deze koude zondagochtend alsof dames 2 van Waterland zich had aangesloten bij de wintercompetitie.

  Ondanks de koude handjes hing er een enthousiaste sfeer bij dit nieuwe team van jonge dames en werd er fanatiek ingeslagen op de range van Zeegersloot. Aangekomen op de eerste TEE box voor de Greensomes was team Waterland er helemaal klaar voor.

  Het spel begon goed met lekker lange drives van de Waterlandse meiden, waar de tegenstander met wat meer jaartjes levenservaring toch even van moest slikken. Het haalde ook niet de meest vriendelijke opmerkingen in enkele Liemeerse dames naar boven, voor de volgende wedstrijd toch maar wat zelfbruiner en blush meenemen? #magicdrops 🙏 Gelukkig hebben we een bak met zelfvertrouwen en was de focus snel terug bij het spel. De greensomes liepen gelijk op en zowel bij Eefje&Zita als Lisanne&Dagmar was het pas op de 8e hole besloten, jammer genoeg niet in het voordeel van Waterland. Bij Karen&Melanie werd het nog wat spannender, pas bij de laatste put op hole 9 was de eer aan de dames van Liemeer.

  Ondanks goede tegenstand zijn er in de ochtend geen punten binnengehaald. Met een lekker kopje soep en een kroketje hebben de dames zich weer opgewarmd en klaargestoomd voor de singles van de middag. Op papier zouden het uitdagende wedstrijden worden, want alle dames van Liemeer hadden een lagere handicap. Desondanks is het Eefje gelukt om gelijk te spelen en hebben Mélanie & Dagmar beide de match kunnen winnen met 4/3. Hiermee zijn de allereerste 5 punten binnen voor de Waterlandse dames! Als kers op de taart kwam ‘s middags de zon ook nog tevoorschijn, en werden de eerste puntjes gevierd met een borrel op het terras.

 • 30 april Heren 36 holes/team 1

  Rozenstein/ Spaarnewoude – Waterland

 • 23 april Heren 36 holes/team 1

  Waterland/ Waterland – Rozenstein 10 – 8

 • 16 april Heren 36 holes team 1

  Spaarnwoude / Zeegersloot – Waterland 10 – 8

  Nadat wij afgelopen winter met Waterland een andere weg in zijn geslagen (het navolgen van een selectie beleid), is er voor de heren 1 36 holes van Waterland één ding duidelijkgeworden: we moeten kampioen worden. De doelstelling is om mee te kunnen draaien in de 1e klasse.

  Helaas bleek er na de loting een team te zijn uitgevallen. Dit betekent dat wij in een poule zijn beland met 4 teams, een wedstrijd die niet meetelt voor het eindresultaat (vriendschappelijk), en voor punten op onze eigen baan zullen moeten strijden tegen de lastigste tegenstander, Rozenstein.

  De eerste speelronde was voor ons op Zeegersloot tegen Rozenstein. Dit was gelukkig een oefenpotje en voor ons een wake-up call dat wij (nog) niet scherp genoeg waren. Afgelopen zondag was het voor ons dan zover om de eerste echte wedstrijd te spelen tegen Zeegersloot op Spaarnwoude. Echter werd ons team geteisterd met blessures. Dennis viel een week geleden en heeft een behoorlijke knieblessure opgelopen. Hij kon niet spelen en Jeroen (H2 36) stond op om ons te ondersteunen in de eerste wedstijd. Zondag ochtend kwam er meer nieuws vanuit de ziekenboeg, want Jordy stond op met last van zijn rug en kon dus niet spelen. Zondag ochtend 7 uur, vele telefoontjes verder, daar was Ralph (H2 36) om ons uit de brand te helpen.

  Na de rommelige ochtend konden wij eindelijk beginnen. Op basis van hdc waren we erg aan elkaar gewaagd. Echter liepen wij al snel achter de feiten aan. Bas en Jesse wisten zich terug te vechten en wonnen uiteindelijk hun potje. Jeroen en Serwin zijn tactisch afgestraft voor een paar missers. De tegenstanders van Ralph en Yoeri hebben na de wedstrijd een staatslot gekocht. Ze wisten op de eerste 9 meerdere ballen te toppen die stiff naast de vlag eindigden, waaronder een bijna hole in one. Met een 4-2 achterstand gingen wij de middag in.

  De middag moesten wij 4 partijen winnen voor de totaalwinst;

  Eerste flight: Jesse

  Jesse was in vorm en speelde een goede ronde. Echter was zijn tegenstander ijzersterk en maakte geen fouten. 4/3 verloren.

  Tweede flight: Serwin

  Serwin speelde goed van tee tot green, echter waren de greens niet zijn beste vriend. Helaas kon Serwin zich niet herpakken op de greens en verloor 3/1.

  De eerste 2 flights waren dus verloren. Dit betekend dat de rest moet winnen voor de overwinning.

  Vijfde flight: Yoeri

  Yoeri speelde tegen een invaller van Zeegersloot. Goede speler rondom de grens maar miste teveel lengte om het lastig te maken. 5/4 gewonnen.

  Derde flight: Bas

  Bas had geen vliegende start. Na 9 holes stond Bas 4 down, maar als je Bas een beetje kent geeft hij nooit op. Op hole 10 sloeg zijn tegenstander zijn drive in de fairway bunker, een nare ligging in de lip. Bas had dit niet gezien en was verbaast dat hij een putje van 5 meter kreeg voor de hole. Op tee 11 informeerde de tegenstander hem over de airshot, dit bleek een inleiding te zijn voor Bas zijn inhaalrace. Hole na hole won bas om weer A/S te komen op tee 16, lange Par 4 tegen de wind in. Na 2 slagen lag Bas op 40 meter, zijn tegenstander al op de green. Bas holed zijn pitch uit om vervolgens zijn tegenstander zijn put te zien missen, 1 up naar 17. Deze hole won Bas uiteindelijk ook. 2/1 gewonnen.

  Vierde flight: Jeroen.

  Jeroen ging gelijk op met zijn tegenstander, ze wisselde elkaar de gehele partij af. Uiteindelijk stond Jeroen 1 down op tee 17. Na een 3 putt van de tegenstander wist Jeroen A/S naar hole 18 (par 5) te lopen. Jeroen sloeg een geweldige drive, zijn tegenstander sloeg zijn bal tussen de bomen en een provisional midden fairway. De eerste bal werd gevonden en hij wist de bal mooi naar de fairway te spelen op c.a. 150 meter. Jeroen was aan de beurt, hij koos voor zijn 3W in de hoop de green in 2 slagen te halen. Echter krulde de bal iets meer dan gewest naar rechts en eindigden in het bos, ook Jeroen moest een provisional slaan, deze eindige voorkant green. De tegenstander sloeg zijn bal vervolgens in de bunker. Na 2 minuten en 50 seconden zoeken werd Jeroen zijn bal gevonden. Midden in een struik, geen kans om de bal te kunnen spelen. Na een tactische drop in het bos wist Jeroen de bal op de green te spelen, helaas met 1 slag achterstand op zijn tegenstander. Gelukkig was zijn tegenstander geen fan van zand. Na 2 slagen eindelijk uit de bunker maar ver over de green. Hierna maakte hij nog een mooie up and down. Jeroen had dus 2 putts voor de winst, en wist deze gelukkig te maken, 1/0 gewonnen.

  Zesde en dus laatste flight: Ralph.

  Ralph had het vanaf het begin lastig en heeft de gehele partij achter gestaan. Uiteindelijk kwam Ralph op hole 14 al dormie te staan, maar Ralph zal Ralph niet zijn als hij niet de partij alsnog gelijk probeerde te trekken. Er waren een paar lange holes aan en Ralph zag zijn kans tegen zijn veel kortere tegenstander. Uiteindelijk stond Ralph nog 1 down op hole 18. Na 3 slagen lagen beide heren vlak voor de green. Echter Ralph zijn tegenstander tegen de rand van de bunker aan. Iedereen begon te hopen op een geniale up and down van Ralph en een onmogelijke van zijn tegenstander gezien de ligging. Ralph was eerst aan zet en had na een niet geweldige chip nog een lange putt voor par over. Zijn tegenstander liep naar zijn bal, waarbij iedereen weer even werd herinnerd aan het feit dat hij linkshandig is, en dus vrij gemakkelijk zijn stand kon innemen ondanks de ligging. Ralph moest zijn lange put holen, na de bal een goede kans te geven mist hij net zijn putt. Helaas verloren 0/1.

  De wedstrijd is helaas verloren met 10-8, echter liggen er nog kansen voor het kampioenschap. Komende week spelen we thuis tegen Rozenstein en zullen we het moeten laten zien.

  Daniel, Floris, Jordy, Dennis en Harry bedankt voor de support in de baan afgelopen zondag.

  Jeroen en Ralph bedankt voor het invullen van de plekken!

  Yoeri

 • 2 april Heren 36 holes team 1

  Zegersloot / Rozenstein 1 – Waterland 1 16 – 2

 • 30 april Heren 36 holes /team 2

  Liemeer/ Anderstein – Waterland

 • 23 april Heren 36 holes team 2

  De PAN/ Waterland – Liemeer 15 – 3

 • 16 april Heren 36 holes team 2

  Gastheer voor de teams op Waterland

 • 2 april Heren 36 holes team 2

  Anderstein / Houtrak 7 – Waterland 2 / 4 -14

  Zondag 2 april, de eerste competitie dag voor Heren 2 36 holes. 

  Na onze promotie van vorig jaar en een goede voorbereiding in het winterseizoen, zijn we vol goede moed afgereisd naar Golfclub Anderstein. We mochten het opnemen tegen Houtrak 7, een op basis van handicap zeer gelijkwaardige tegenstander. Het was een koude gure ochtend met een gevoelstemperatuur onder het vriespunt, wat niet ideaal is om in je ritme te komen bij een foursome. 

  Die gelijkwaardigheid in handicap werd duidelijk in de uitslag van de ochtend ronde, waar alle 3 de foursomes op hole 18 werden beslist. Twee werden er beslist in het voordeel van de tegenstanders (die overigens beide ook al 1 up de 18e op gingen), en 1 pot werd gewonnen door een monsterput van een meter of 10 van Daan onder toeziend oog van foursome partner Ralph. 2-4 achter na de ochtend. 

  Omdat de baan behoorlijk vol zat was er helaas geen tijd voor de lunch en moesten we direct door naar de singels. De opdracht was duidelijk, minimaal 5 van de 6 potten winnen, dus met z’n allen de schouders eronder. Inmiddels was het zonnetje doorgebroken en dat scheelde twee jassen, wat ons goede moed gaf voor de middag. De veerkracht van het team is groot, aan het eind van de middag mochten we ons met 6(!) gewonnen singels trots de winnaar van deze partij noemen.

  Na de eerste wedstrijd zijn we leider in onze poule, dat geeft vertrouwen! Tegelijkertijd zijn we ook realistisch, de andere drie teams hebben significant lagere handicaps. Het blijft matchplay en de bal is rond, dus we gaan er voor de volle 100% voor. Maar we zijn ook heel blij dat we in ieder geval de eerste pot met 14-4 hebben gewonnen. Het weekend na Pasen zijn we gastheer, dus even tijd om te trainen en onze vorm verder aan te scherpen in voorbereiding op de volgende wedstrijd!

  Namens Heren 2, 

  Bas

 • 30 april heren 36 holes/team 3

  Leeuwenbergh/ Westfriese – Waterland

 • 23 april Heren 36 holes team 3

  Kralingen/ Waterland – Leeuwenburgh 10 – 8

 • 16 april Heren 36 holes team 3

  Gastheer voor de overige team op Waterland

 • 2 april Heren 36 holes team 3

  Westfrieze/ Amelisweerd 4 – Waterland 3 / 17 – 1

 • 30 april heren 27 holes/team 1

  ANWB Golf/ Kleiburg – Waterland

 • 23 april Heren 27 holes/ team 1

  Kleiburg/ Waterland – Heemskerkse 8 – 10

 • 16 april Heren 27 holes team 1

  Kagerzoom/ ANWB Golf – Waterland 3 – 15

  Na een Paasbreak mochten we met frisse moet weer verder met de competitie.

  De start ging wat moeizaam de 1 nam de verkeerde snelweg de ander was zijn schoenen vergeten maar uiteindelijk zaten we gezamelijk aan de koffie met een heerlijk stuk appeltaart.

  De voorbereiding was begonnen inslaan,chippen en putten vandaag was het de eerste wedstrijd van Tycho Kuiper 14 jr die mocht meedoen met de mannen omdat Rado nog steeds afwezig is ivm het herstel van zijn vader in Bulgarije sterkte Rado namens het team.

  De opdracht was duidelijk winnen en met zo’n groot mogelijk verschil.

  Voor de eerste greensome stonden Neil en Tycho op de teebox en waren ook weer snel klaar 5/3 Michael en Sebastiaan volgden en maakten er een bloedstollende wedstrijd van en ook vooral voor elkaar maar met 1 up op de tee van 9 wisten ze de punten mee het clubhuis in te nemen Pascal en Raymond kan ik kort over zijn verprutsen een 2 up en spelen gelijk jammer maar zit wel een opgaande lijn in.

  Na de heerlijke lunch mocht Tycho het spits afbijten met de singles

  Dat begon soepel en kwam binnen met een 5/3 daarna Neil dat ging wat lastig en hield het 17 holes spannend en kon toch niet de wedstrijd in zijn voordeel beslissen. Sebastiaan hield het ook heel spannend maar die wist het gelukkig wel in zijn voordeel te beslissen Pascal 8/7, Michael 9/7en Raymond7/5 hadden een makkelijke middag dus konden we naar het clubhuis voor de bruine fruitschaal met een borrel/biertje.

  Nadat de plaatselijke Chinees een buffet getoverd had konden we aan tafel.

  Einduitslag 15/3 missie geslaagd

  Volgende week bij Kleiburg tegen Heemskerk dan zullen we echt aan de bak moeten om een goede stap richting de🏆te zetten.

 • 2 april Heren 27 holes team 1

  Heemskerk/ Waterland 27 holes team 1 – Kagerzoom 1/ 9 – 9

  Een nieuw team met de ambitie om kampioen te worden.

  Eindelijk was het zover na 10 weken voorbereidingen en een compleet nieuw outfit de eerste wedstrijd op de Heemskerkse GC. Na heel veel regenval en de foto’s van vrijdag gezien te hebben voor de wedstrijd was er sprake van heel veel tijdelijk water.

  Het was niet mogelijk om met een buggy de baan in te gaan waardoor Tycho Kuiper niet mee kon doen Joop de Waal was gelukkig bereid om voor Tycho in te vallen dank daarvoor Joop.

  Na een prima ontvangst met koffie thee en wat lekkers stonden de mandjes met ballen klaar om in te slaan. Als eerste koppel was captain Neil en Joop (2/0)aan de beurt daarna Sebastiaan en Micheal(3/1) als laatste Pascal met Raymond(2/1) we hadden helaas allemaal hetzelfde probleem we stonden nog niet aan met als resultaat 6-0 achter grrrrr.

  Na een prima lunch was er werk aan de winkel.

  Onze captain Neil gaf het goede voorbeeld de andere heren konden ook gelukkig een prima resultaat neerzetten met als einduitslag een 9-9 op het wedstrijdformulier invullen. De borrel en de hapjes smaakte daardoor een stuk beter.  Het diner was heerlijk complimenten aan de Heemskerkse voor deze dag. Nogmaals dank aan Joop voor het invallen.

  Komende zondag treffen wij het team van de ANWB op Kagerszoom ik verwacht een overwinning.

  Een van de spelers

 • 30 april Heren 27 holes/team 2

  Kromme Rijn/ Waterland – Amsteldijk

 • 23 april Heren 27 holes team 2

  Waterland gastheren Heren 2

 • 16 april Heren 27 holes team 2

  De Lingwaelsche/ Nunspeet Golf – Waterland 9 – 9

 • 2 april heren 27 holes team 2

  NUNSPEET: De Kromme Rijn – Waterland 27 team 2/  10 – 8

  Eindelijk was het dan weer zover. De eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen op het Rijk van Nunspeet tegen De Kromme Rijn H3.Na ons eerste seizoen waar we met een ontzettende spannende ontknoping op de Texelse 2e geworden waren en met de clubkampioen strokeplay (senioren) in ons team, verzamelden we ons zondag ochtend om 8 uur op Waterland.

  Op de club aangekomen bleek de buitentemperatuur nog maar net boven het vriespunt met 2 graden en waaide er een ijzige wind.Wat een geluk dat wij op Nunspeet mochten openen en op deze prachtige bosbaan mochten spelen en de wind hopelijk geen rol van betekenis zou gaan spelen.Na de koffie vertrokken we met Arend-Jan, Tom, Erik, Thibault en Eelco naar Nunspeet.

  Slechts 5 man zal er nu gedacht worden, maar nee. Onze ex-captain Cornel kwam op eigen vervoer na een oefen campagne in de bossen bij Dalfsen.Na ontvangst met koffie en Elspeter Wegge werd de driving range opgezocht en konden we om 10:30 starten met de greensomes. We begonnen de wedstrijd met dezelfde opstelling als waar we afgelopen seizoen mee zijn geeindigd.

  Tom en Thibault namen het op tegen Hans en Paul van de Kromme Rijn en hadden weinig moeite. Na 5 holes konden ze al terug keren met de eerste punten (5/4) in de (golf)tas en beginnen aan de lunch.Bij het tweede koppel, Cornel en Eelco ging het er spannender aan toe en moesten de volledige 9 holes uitgespeeld worden om te bepalen wie zich met de punten naar de lunch konden begeven. 

  Deze laatste hole met een 1 Up voorspring werd bijna uit handen gegeven door een zeer slechte bunkerslag van de nieuwe captain, maar Cornel wist zijn zenuwen onder controle te houden en met een put van 2 meter werd de laatste hole gehalved en werden ook deze punten (1Up)mee genomen naar de lunch.Het laatste koppel, ook wel het koningskoppel van het afgelopen seizoen, had het vandaag helaas iets moeilijker.Ook hier bleef het spannend tot de laatste holes, maar Erik en Arend-Jan moesten uiteindelijk hun meerdere erkennen in Steven en Rob en gingen met 2-1 onderuit.

  Veel tijd voor de lunch was er overigens niet, want binnen 30 minuten moest Eelco alweer aan treden voor de singles tegen Hans.Helaas was het bij de singles een wat ander spelbeeld.Eelco speelde een stuk sterker dan in de greensome en won met 3&2 de eerste single partij.Thibault kon ondanks de sterke partij met Tom in de ochtend niet winnen en ging met 2&3 onderuit.Arend-Jan wist de schade van de ochtend wel te repareren en won na wederom een spannende partij met 2&1 Tom had vandaag weinig zin om te golfen. Na slechts 5 holes in de ochtend, die nog afgesloten werd met winst, kon hij nu na 12 holes terug met een 6&8 verlies. 

  Cornel die ijzersterk in de greensomes speelde, kon het in de middag helaas niet waarmaken tegen een sterker spelende Julian en verloor met 2&4. Erik, die ondanks een oogblessure wel speelde (hier kunnen voetballers nog wat van leren), maar hierdoor wel de finesse mistte, verloor uiteindelijk ook met 2&4 Ondanks het verlies met 8-10 is er nog geen man overboord, aangezien de andere partij tussen Lingewaelse en Amsteldijk ook eindigde in 8-10

  Bij het diner was het wel weer ouderwers gezellig, ondanks het missen van het voor- en nagerecht en team Amsteldijk die bij het diner helemaal niet verscheen.

  De komende wedstrijd tegen Nunspeet op de Kroonprins zullen we goed voor de dag moeten komen en de winst moeten pakken om mee te blijven doen om het kampioenschap, maar daar gaan we zeker met vol vertrouwen naar toe!

 • Heren 3-27 holes grijpt net naast promotie. (7 mei 2023).

  Na 3 wedstrijden gespeeld had de heren 3-27 holes alles nog in eigen hand. Winst in de laatste poulewedstrijd tegen de koploper Almeerderhout was noodzakelijk
  om het kampioenschap te behalen en promotie te bewerkstelligen. En dat zou dan moeten gebeuren in de laatste wedstrijd op de Texelse. Een prachtige baan op een mooi eiland.

  Niets werd aan het toeval overgelaten. De afreis naar Texel al een dag van tevoren op zaterdag, voorspelen, en een overnachting in het rustieke plaatsje de Waal zou
  moeten bijdragen aan een optimaal resultaat. Reeds vroeg op zaterdag reden wij noordwaarts om in Den Helder de ferry naar de eerste T uit TV-TAS te nemen.
  Na een voorspoedige overtocht werd direct koers gezet naar de golfbaan. Eerst maar eens lunchen in het mooie clubhuis van de Texelse geoutilleerd met een zeer behoorlijke keuken. Na de lunch sloegen wij af voor onze voorspeel-ronde. Ook de andere teams uit onze poule liepen op zaterdag hun verkenning op de zeer mooie baan! Strakke tees om af te slaan, fairways als kamerbreed tapijt. Alleen de greens waren hobbelig en wollig. Maar na onze feedback aan de captain van de Texelse, en tevens lid op de Waterlandse, JB, zou er zondagmorgen in alle vroegte gemaaid worden en de pin-posities nog uitdagender gestoken worden.

  Onze overnachting in Brasserie Rebecca (wie kent niet huize Rebecca? Een aanrader!) werd voorafgegaan door een sterren waardig diner in de Brasserie Rebecca. Een copieuze verrassingsmaaltijd met bijbehorend wijnarrangement bracht ons in steeds hogere sferen waardoor de tactische bespreking steeds langer duurde en ons zelfvertrouwen in exponentiele vaart toenam. Edoch, de volgende morgen aan het ontbijt waren er toch wel wat witte strak gespannen koppies te bespeuren.
  Na uitgezwaaid te zijn door de vriendelijke dame van de receptie (bij navraag bleek dat niet Rebecca zelf te zijn) zetten wij koers naar de baan. Een prima ontvangst
  in het clubhuis, gevolgd door intensief inslaan op de driving range en wij waren klaar voor deze belangrijke wedstrijd. Maar waar waren onze supporters? Een lichte teleurstelling maakte zich van het team meester. Maar Heren 3 – 27 zou Heren 3 – 27 niet zijn als niet op basis van onze sterke mentale gaven wij dit snel wisten
  te vergeten

  Om half 11 precies sloegen Rene en Mark af als eerste paar in de greensomes, gevolgd door Barry en Alexander, en Charles en Edgar als laatste koppel.
  Maar of het nu de late nazit aan het diner was of iets anders, tot onze grote teleurstelling wisten alleen Barry en Alexander hun wil aan de tegenstander op te leggen (3&2) waardoor wij met een 4-2 achterstand aan de prima verzorgde lunch aanschoven. Dus was het duidelijk wat er in de middag moest gebeuren. 4 single-partijen zouden in ons voordeel moeten eindigen om nog aanspraak te kunnen maken op de eerste plek.

  Maar enfin, Mark, Charlie en Edgar wisten hun partijen niet in winst om te zetten. Captain Rene kwam na een achterstand van 4 down keurig terug naar A/S op 18, en alleen onze 2 MVP’s Alexander (2&1) en Barry (3&2) wisten hun pot te winnen. En dat was dus niet genoeg. Een eervolle 2de plaats in de poule was alles wat ons restte. Teleurgesteld jazeker, maar wat hebben wij geknokt (los van het geluk bij de tegenstanders en pech die ons achtervolgde) en ook terugkijkend op een Texel’s verblijf met ontzettend veel plezier en genoegen. Qua plezier zijn wij kampioen geworden. En natuurlijk hebben wij weer een topcompetitie gehad met leuke tegenstanders en banen waar gespeeld is.

  En prima seizoen achter de rug dus met net niet de bekroning waarop wij allemaal zo hoopten. Maar wat hebben wij genoten van onze oefenwedstrijden, trainingen,
  nabesprekingen en oefensessies. En daarvoor moeten wij toch onze dank uitspreken. Naar elkaar (wat een team!), onze coach en trainer Daniel Jung, (die mogelijk toch zijn contract met ons voor een jaar gaat verlengen), onze sponsor op de Texelse “Ome” Willem Schulp, en het Horeca team, de receptie en de greenkeepers op Waterland voor de uitstekende service tijdens ons gastheerschap.

  Het was weer een prachtseizoen. Vond ook

  Uw Chroniqueur.

  De heren 3 – 27 seizoen 2023 op Texel : Alexander Hagen, Charles McNulty, Barry Jensch, Edgar Snoijink, Mark Koot, Rene Veerkamp.

 • Heren 3-27 wacht zinderende finale op Texel!!

  Zonder zelf te spelen heeft de heren 3-27 afgelopen zondag 30 april 2023 zeer grote indruk gemaakt. Op alle tegenstanders in de poule.
  Niet door zelf te spelen als gastheer, maar met een tot nu toe ongeëvenaarde ontvangst en dito gastheerschap hebben de heren van 3-27(M de andere teams in de poule laten zien wat gastheerschap inhoudt. Zonder kopman Mark die zichzelf wegcijferde om de heren 1-36 uit de brand te helpen uiteraard met steun en goedkeuring van de rest van het team, werd op deze zondag nieuw inhoud gegeven aan het begrip gastheer. Na een prima ontvangst in de ochtend met koffie en iets lekker, was de turn na 9 holes bij de singles van hoog niveau. Zoals gewoonlijk werden onze tegenstanders getrakteerd op een toastje paling of haring, een bittertje, naar keuze een flesje frisdrank en chocola om de bekende hongerklap tijdens de laatste holes weg te houden.
  De weergoden waren ons gunstig gezind. De baan was prima geprepareerd door het greenkeepersteam van Kees, Floris en Dries, en de service en sterren-waardige kookkunst van chef Gerrit, het regelen van caddymaster Cindy waren top! Het horeca-team met Barney, Felicia, Demi en anderen zetten hun beste professionele beentje voor en maakten een onuitwisbare indruk op onze tegenstanders. Hulde en bedankt!

  En hoe speelden de teams in onze poule hun wedstrijden?
  Houtrak wist het niet te bolwerken tegen de Texelse waardoor zij de rode lantaarn slechts dan kunnen achterlaten op Texel bij winst op Amsteldijk a.s. zondag. Amsteldijk moest zijn meerdere erkennen in Almeerderhout waardoor deze nu de leiding in de poule overgenomen hebben van onze mannen die dus zelf als gastheer niet speelden. En dat betekent tevens dat er een heuse kraker op het programma staat op zondag 7 mei a.s. De heren 3-27 van Waterland treden dan aan tegen de koploper Almeerderhout op de naar verluidt schitterende baan op Texel. En bij winst is de titel voor Waterland in deze poule!!

  Een week vol trainen ligt voor ons, extra ingelaste team-les op woensdag en in vorm blijven is het devies voor de mannen van 3-27!
  Naar verluidt zijn al diverse supporters van plan naar Texel af te reizen om onze mannen te steunen in deze belangrijke wedstrijd.
  Zelf gaat het team (Mark, Alexander, Barry, Rene, Charles en Edgar) zaterdag al naar de eerste T uit TV-TAS om voor te spelen en en in Huize Rebecca aldaar zich optimaal voor te bereiden op de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Het wordt spannend zondag op het Waddeneiland!

  Uw chroniqueur.

 • 30 april Heren 27 holes/team 3

  Gastheren Waterland

 • Heren 3-27 pakt punt van kampioenskandidaat (23-04-2023)

  Tegen de gedoodverfde kampioenskandidaat Amsteldijk wist de heren 3-27 een punt te pakken en glipte de overwinning zelfs net, door de inmiddels door de slagregens in de middag, natte vingers. Uitslag 9-9 dus.


  Op zondag speelde de heren 3-27 haar derde wedstrijd tegen Amsteldijk een zeer sterk internationaal gezelschap bestaand uit spelers uit India, Zuid-Afrika, Oostenrijk en Nederland. Voorwaar vooraf een zware opgave wisten de mannen van heren-3. Een AI (Artificial Intelligence ofwel Kunstmatige Intelligentie) programma had vooraf berekend dat onze mannen uit Haarlem, Monnickendam, Purmerend en Amsterdam, het met 15-3 zouden moeten gaan afleggen tegen dit internationale topteam. Maar wie de heren van 3-27 kent weet dat een ijzersterke mentaliteit een van de teameigenschappen is en dat zij zich niet vooraf zouden neerleggen bij een dergelijke voorspelling.  

  Na reeds vroeg aangekomen te zijn bij Houtrak (wat is het toch een mooie baan!) bleken er al verscheidene supporters gereed te staan op de parkeerplaats om onze heren te verwelkomen. Onze coaches Daniel en Floris alsmede een speelster van Houtrak 1 (hoofdklasse) waren op de wedstrijd afgekomen. Dat onze tegenstander een serieuze titelpretendent is bleek alras in de ochtend tijdens de greensomes. Mark Koot en captain René Veerkamp startten als eerste. Mark werd uitgedaagd door de starter van Houtrak om een bal over bunker te slaan die op 250 meter carry afstand de Fairway bewaakte. Uiteraard liet onze eerste man zich niet kennen en na zijn afslag had René nog een klein ijzer nodig om de bal ver die ver voorbij de bunker lag op de green te slaan. Wat een start! Maar wat een finish ook. Volledig onverwacht ging ons eerste koppel met een nederlaag aan de lunch, 2 down. Alexander Hagen en Barry Jensch raken steeds beter op elkaar ingespeeld. Vakkundig werd hun greensome-partij afgewerkt met degelijk en bij vlagen oogstrelend golf. En dus werd de ochtend voor dit koppel afgesloten met een 2 up overwinning. Charles McNulty en Edgar Snoijink speelden als derde koppel. Door een slecht begin stonden zij al snel achter. Enkele tactisch fouten en foute aanwijzingen van toeschouwers hielpen ook niet om weer gelijk te komen. 2&1 was hun uiteindelijke verlies. Dat betekende dat de heren 3-27 met een 4-2 achterstand ging lunchen. Iets wat voor zover wij weten nog niet eerder is voorgekomen bij de routiniers van dit team. Maar dit betekende ook dat er in de middag nog kansen waren om dit om te buigen. Kampioenskandidaat Amsteldijk een moeilijke middag bezorgen, dat was de opdracht.

  De singles lieten een ontketend en verbeten golfend Waterland zien. Maar ook het weer was ontketend en begon haar water uit de hemel naar beneden te storten. Mark startte als kopman als eerste. Al snel liep hij uit naar een degelijke  5 Up bij de turn. Een voorsprong die ruim genoeg was om zijn Zuid-Afrikaanse tegenstander niet terug te laten komen in de wedstrijd. Uiteindelijk wist Mark al op hole 15 de zege in zijn partij veilig te stellen. 4&3. Alexander had in de tweede partij tegen een Zuid-Afrikaanse long-hitter geen proleem. Steady en rustig als altijd werd de tegenstander hole na hole ontmanteld. En op hole 14 kon Alexander al een zege noteren van 6&4. In de derde partij wist Barry zich een speler tegen zich die niet alleen aan hem gewaagd was maar ook een zeer lange tijd nam bij iedere slag. Maar Barry liet zich niet gek maken. Met 1 up arriveerde Barry op de afslag van 18. En? Welnu Barry “parrie” Jensch wist ook de winst op de laatste hole naar zich toe te trekken en won met 2Up. Inmiddels hadden Charlie en Edgar zich gevoegd bij de laatste flight die nog in de baan was. Beiden verloren hun wedstrijd geheel tegen de verhouding in met 3&2 waardoor de stand in de wedstrijd in middels 8-8 was met nog een flight in de baan. In de laatste flight streden René en zijn tegenstander om de laatste 2 wedstrijdpunten. All Square na hole 17 begonnen beide spelers aan de laatste hole. Gesteund door hun teamgenoten die zich allemaal bij deze laatste flight gevoegd hadden speelden René en zijn tegenstander een zenuwslopende laatste hole. Allebei lagen zij na de afslag in een bunker en daarna met 4 slagen op de green. Rene put maar mist. Tegenstander put maar mist ook en moet als eerste weer putten. Deze put valt! Onder enorme druk en onder de ogen van veel toeschouwers moet René deze put uitholen om niet de partij te verliezen. Maar ijskoud schuift hij de bal in de hole! Eindstand dus 9-9! Wat een geweldige come-back tegen deze kampioenskandidaat Amsteldlijk. Hulde!

  Na een Indisch buffet en uitgebreide nabeschouwing weer huiswaarts gekeerd. Volgende week zondag 30 april kan Waterland als gastheer laten zien wat gastheerschap en een turn inhoudt. En dan wacht de vermoedelijke ontknoping een week later bij ons bezoek aan de Texelse. Het worden spannende weken! Speciale dank gaat uit naar Deborah, Daniël en Floris voor hun morele steun en aanmoedigingen!  

 • Heren 3-27 komt op stoom. (16-04-2023).

  Waar de eerste wedstrijd 2 weken geleden tegen Houtrak nog een nipte overwinning opleverde, wist de Heren 3-27 afgelopen zondag (16 april 2023) opnieuw te winnen maar nu met wat ruimere cijfers.
  Na een intensieve trainingssessie onder leiding van onze coach Daniël op woensdag werd op de donderdag voorafgaand door het team koers gezet naar Amstelveen-Zuid om op Amsteldijk voor te spelen en een grondige baanverkenning te doen. Amsteldijk, een 9 holes baan maar daarom niet minder uitdagend. Zeker met de straffe bries die de ommelanden maar ook onze spelers teisterden. Met de juiste informatie en een plan over hoe deze baan te bespelen werd na een prima diner weer huiswaarts gereisd.

  Zondag was het team al vroeg paraat op Amsteldijk om zich gedegen voor te bereiden op onze tweede wedstrijd namelijk die tegen de Texelse. En wie wel eens de bordjes met clubkampioenen in het clubhuis heeft bestudeerd heeft wellicht de naam Jan Blancke vele malen op deze bordjes zien staan. Een oud-kampioen van vele clubkampioenschappen op Waterland maar nu uitkomend voor Texel. Het adagium was dus: uitkijken!!

  Na ons gemeld te hebben bij de receptie, (receptioniste: “Competitie ? Wat voor competitie?”), en de verwachte maar niet gekregen koffie met iets lekkers, werd door het team besloten om dan maar te gaan inslaan op de zeer ruim geoutilleerde oefenfaciliteiten. Eindelijk werd de opstelling bekend gemaakt. Ondanks zeer verwachte wijzigingen, en duidelijk ook andere hesjes tijdens het voorspelen, werd door de captain toch weer dezelfde opstelling op het bord geschreven.

  Mark en René startten als eerste in de foursomes en konden lekker vroeg aan de (ietwat karige) lunch. Een 4&3 overwinning betekende het eerste tikje voor de Texelse. Toen daarna Barry en Alexander met 1 up de tweede foursomes wisten te winnen konden Charles en Edgar rustig aan een A/S mee naar de lunchtafel te nemen. Een 5-1 voorsprong voor de heren van Waterland 3 bij de (ietwat karige) lunch dus. Mark onze kopman had amper tijd om snel wat broodjes naar binnen te werken want hij werd alweer op de tee verwacht voor het begin van de singles.

  De singles werden in de middag afgewerkt met startende flights (4-ballen strokeplay) net voor onze wedstrijd (2-ballen matchplay). Alras liepen onze flights vast. Na enig improviseren werd besloten om dan ook maar in 4-ballen onze singles af te werken. Waterland 3 was echter onverstoorbaar. Onze dit seizoen nieuw aangetrokken kopman Mark Koot deed waarvoor hij was aangetrokken. Zijn tegenstander moet op hole 14 al zijn meerdere erkennen in Mark: 5&4.

  Alexander Hagen moest in de tweede flight de ex-Waterland coryfee J.B. neutraliseren. En dat deed Alexander met verve. Na all-square gelijk na 17 holes begonnen beide heren aan hole 18. Helaas wist Alexander zijn winnende put op 18 niet te verzilveren waardoor de wedstrijd gelijk eindigde. A/S dus.

  Barry Jensch wist met degelijk spel zijn tegenstander zijn wil op te leggen. Zijn chipping trainingen en oefeningen op het Museumplein (net voor de brandweerkazerne) en zijn korte range-bezoek net na de lunch wierp duidelijk vrucht af. Met 4&2 was hij te sterk voor zijn tegenstander.

  Captain René Veerkamp wist ook zijn partij te winnen na het gebruikelijke degelijke spel. Ook hier 4&2 winst.
  Met dank natuurlijk aan zijn mede teamleden die op zaterdag zijn putter wisten te redden en die op zondag mee namen naar Amsteldijk.

  Charles McNulty wist zijn partij helaas niet in winst om te zetten. Pech en steeds lang wachten deden zijn spel niet goed. Zijn tegenstander wist met 3&2 aan het langste einde te trekken.

  In de slotpartij wist Edgar Snoijink in een zeer moeilijke wedstrijd uiteindelijk de wil aan een zeer goed spelende tegenstander op te leggen. Onder goedkeurende blikken van onze enige supporter van vandaag, (bedankt Joop de Waal dat je er was, Klasse!), wist Edgar als snel 5 Up te komen en deze voorsprong mee te nemen door de wedstrijd heen waardoor hij op hole 14 al de hand van de tegenstander kon drukken en hem voor zijn komst bedanken, 5&4.

  Met een 14-4 zege kon Waterland aan de borrel en het prima diner beginnen. Nadat onze captain René, de rode lantaarn aan de Texelse overhandigd had, en de nodige speeches over het gebeuren van vandaag, werd huiswaarts gegaan met de wetenschap dat volgende week een cruciale wedstrijd gespeeld gaat worden. Tegen Amsteldijk op Houtrak. Zal Waterland 3 zich (bij winst) in de strijd om de titel gaan mengen of wordt de middenmoot dit jaar het hoogst haalbare?

  Aan de voorbereiding zal het opnieuw niet liggen. Diverse trainingssessies en overleg in het clubhuis zijn gepland. Op naar zondag!

  Uw chroniqueur.

 • 16 april Heren 27 holes team 3

  Amsteldijk/ De Texelse Golf Club – Waterland 3 4 -14

 • 28 april/ Heren Senioren/ team 1

  Noordwijkse/ Westerpark – Waterland

 • 21 april Heren senioren/team 1

  Westerpark / Waterland – Spaarwoude 9 – 9

  heel dun draadje     

  Onze derde wedstrijd werd gespeeld op vrijdag 21 april in Zoetermeer. Westerpark was op hun thuisbaan uit de Burggolfserie een voortreffelijk gastheer. Kevin had verplichtingen elders en werd vervangen door Harry, waardoor we ook ineens een single-handicapper in onze gelederen hadden. Onze tegenstander Spaarnwoude stelde daar maar liefst vier single-handicappers tegenover, zodat we als underdog de strijd moesten aangaan. Onze scores in de dubbels waren verdienstelijk, Harry met Kris wonnen hun partij nipt met 1 up en Gerlof met Sijmen sleepten er op de laatste hole een square uit. Helaas konden René met Ronald het niet bolwerken tegen de longhitters van Spaarnwoude. Met een 3-3 tussenstand konden we toch nog tevreden en met een klein beetje hoop aan de tamelijk eenvoudige, maar toch wel smaakvolle lunch. De weergoden waren ons die dag goed gezind, want de vooraf voorspelde regen bleef weg, in ieder geval tijdens onze golfpartijen. In de Singels wist Harry zwaarbevochten te winnen met 1 up, terwijl Kris en René prestaties van formaat leverden door beiden te winnen met 5/4. Gelof sneuvelde met 4/3 en ook Sijmen kon het met 3/1 niet redden. Op dat moment haddern we echter wel negen punten bereikt en moesten we vrij lang wachten op de binnenkomst van Ronald. Ach, zo’n ramp was dat wachten nu ook weer niet, want het Swinckels bier smaakte prima. Helaas lukte het Ronald niet het verlossende extra puntje voor de winst binnen te brengen, want ook hij kwam met een 3/1 nederlaag binnen. Eindstand 9-9 en eigenlijk toch wel knap dat wij ons eerste competitiepunt scoorden. Tijdens de borrel en het goede diner hadden we in ieder geval nog babbels, terwijl het buiten stortregende met een stevige onweersbui. Volgende week al weer onze laatste wedstrijd. We spelen dan op de Noordwijkse tegen het nog puntloze Westerpark. We hebben nog een kans om degradatie te ontlopen, maar het draadje is wel heel erg dun. Wij hebben zelf een monsterzege nodig en daarnaast moet Spaarnwoude tweemaal een nederlaag lijden. Er is dus nog enige hoop, waarnemend captain Sijmen krijgt een transfer naar Italië en wordt vervangen door waarnemend-waarnemend captain Ronald. Gelukkig zal Harry ook weer in onze gelederen aantreden om die laatste strohalm te grijpen, want met het hele dun draadje kun je misschien nog wel door het oog van de naald kruipen.    

  22 april 2023

  WC Sijmen

 • 14 april Heren Senioren /team 1

  Kennemer / Noordwijkse – Waterland 11- 7

  Het spook gaat dreigen    

  Vrijdag 14 april 2023 speelden we onze tweede competitiewedstrijd tegen De Noordwijkse op de schitterende accommodatie van De Kennemer. Het was een overwegend zonnige dag, maar helaas geen zacht zeebriesje, maar er stond een stevige en vrij koude oostenwind. Over het fraaie clubhuis boven op het duin en de geweldige baan kan ik alleen maar lovende woorden uitbrengen, helaas blijven onze prestaties daar een beetje bij achter. Bij de dubbels scoorden we nog aardig, want zowel Kevin met Kris als Ronald met René brachten twee punten binnen. Gerlof en Sijmen leden helaas een verliespartij met 1/3, maar we konden wel met een 4-2 voorsprong aan de lunch. Goed verzorgd en natuurlijk ontbrak het broodje kroket niet. Na de lunch de singels, maar daarin scoorden we beduidend minder. Onze eerste man Kevin haalde nog een verdienstelijke square binnen en onze man in vorm Kris won overtuigend met 5/4. Daar tegenover stonden zware verliespartijen van René met 6/5 en Gerlof 5/4. OoK Ronald en Sijmen gingen met 3/1 ten onder, zodat er een eindstand 7-11 op de borden kwam. De enige borden waar we wel positief scoorden waren die van het afsluitende diner, dat van een kwaliteit was die nauw aansloot bij de condities van de baan en het clubhuis. Door de tweede verliespartij op rij zijn we nu in de stand in waar weer terecht gekomen en begint het degradatiespook te dreigen. Volgende week kan het vonnis zo maar worden voltrokken als we tegen het sterke Spaarwoude moeten aantreden op de baan van Westerpark in Zoetermeer.

  20 april 2023

  WC Sijmen

 • 7 april Heren Senioren /team 1

  Spaarnwoude/ Waterland 1 – Kennemer 4 5 -13

  Een minder Goede Vrijdag


  Afgelopen vrijdag zijn we gestart met de NGF-competitie 2023 voor senioren. Het tijdperk van ‘Heren’ zijn we al vele jaren ontstegen, al doen we nog wel verwoede pogingen om ons als zodanig te gedragen. Daar hebben we ook wel een mooie poule voor met de teams van Noordwijk, Westerpark, Spaanwoude en de Kennemer.

  Goede Vrijdag 7 april mochten we het spits afbijten tegen de senioren van de Kennemer op de D/E holes van Spaarnwoude. Aan de baan heeft het niet gelegen en ik moeten zeggen dat we er eigenlijk wel paasbest uitzagen in onze nieuwe outfits van Golfbaan Waterland. Ons team bestaande uit Kevin, Kris, Ronald, Gerlof, René en mijn persoontje had er veel zin in, al wisten we vooraf dat we dit jaar zwaar gehandicapt zullen zijn door het ontbreken van onze onvervangbare captain Frank.

  Hij reeg vorig jaar de punten aan elkaar, al gebied de eerlijkheid te bekennen dat ze zelden of nooit onze kant op vielen. Op zich waren we dit seizoen gedegen voorbereid door de trainingslessen van Daan en Floris, die ons competitieklaar hadden gestoomd.

  Naast de steun van onze Waterlandse pro’s hadden we ook nog een heus meerdaags trainingskamp belegd in Heerenveen, en daar was gebleken dat het met onze polsen wel goed zat. Waar het dan wel aan gelegen heeft weet ik niet, maar helaas zijn we vrij roemloos ten onder gegaan met een 5-13 verlies tegen de Zandvoorters. Helemaal afgedroogd zijn we dus niet, maar dat kwam mede omdat de handdoeken flink verstopt waren als voorproefje op het zoeken van paaseieren. Op zich was er na de dubbels nog wel hoop, want we stonden slechts met 2-4 achter, terwijl die beide verliespartijen een kleinst mogelijk verschil kenden. Ons eerste dubbel Kevin met Kris zorgen voor de twee punten, terwijl Ronald met Gerlof en René en ik pas op de laatste hole moesten buigen. Een goed verzorgde lunch, waarbij het broodje kroket natuurlijk niet ontbrak, moest er voor zorgen dat we ons met vol gewicht op de singels zouden storten. Misschien was dat voor Gerlof en René net effe te vol, want zij verloren hun partijen kansloos met 7/6. Kevin als kopman sprokkelde een puntje met zijn AS-score en Kris overtuigde met een 5/4 winstpartij. Zij haalde dus samen alle kastanjes voor ons uit het vuur, want zowel Ronald als ik sneuvelden op de laatste hole. Komende vrijdag gaan we naar de Kennemer en als we zorgen dat we met meer dan 13 punten gaan winnen, dan verlaten we volledig op eigen kracht die hatelijke onderste plek.
  11 april 2023
  WC Sijmen

 • 2023 Dit jaar helaas geen senioren heren 2

  We hopen volgend jaar weer een senioren heren 2 team te kunnen inschrijven

 • Stand van Najaarsteam 1 Woensdag

 • Stand van Najaarsteam 2 Woensdag

 • Stand van Najaarsteam 1 Zondag

 • Stand van Najaarsteam 2 Zondag

 • Stand van Najaarsteam 3 Zondag