Regel 16.1 nog eens
Vorige maand zag u wat te doen bij het 100 m paaltje op hole 18. Daar kun je regel 16.1 toepassen: vrije drop bij vast obstakel.
Vast obstakel is éen van de vier zogenaamde abnormale baanomstandigheden: GUR, tijdelijk water, gevaarlijk dier en vast obstakel. Deze mag je dus ontwijken met een vrije drop, maar alleen als je er last van hebt bij swing of stand.
Iemand slaat de bal op hole 14 in een van de struiken rechts. Bij de struik aangekomen ziet de speler, dat er tot zijn vreugde een plas water voor de struik ligt. Hoera, vrije drop.

Helaas, in regel 16.1 staat een uitzonderingsbepaling: je krijgt geen vrije drop, als het duidelijk onzinnig is om de bal te spelen, als die plas er niet geweest was. Dat is hier het geval. Dus geen vrije drop!
Wat moet je dan doen? Verklaar de bal onspeelbaar, drop hem in de plas en neem dan een vrije drop. Deze procedure kost je wel een extra slag.
Een andere speler slaat af op hole 3 en door een rare stuit komt zijn bal achter het 150 m-paaltje tot stilstand. Dat vind deze rechtshandige speler niet leuk, want zo kan hij niet in één keer naar de green. Dus hij zegt nu, dat hij een linkshandige slag wil doen.
Daarbij staat het paaltje in de weg, Dus claimt hij een vrije drop vóór het paaltje. Zodra hij die krijgt, zal hij 1 stoklengte uitmeten, in het uiterste puntje van de dropzone droppen en dan plotseling weer rechtshandig worden.

Helaas heeft zijn medespeler het regelboekje ook gelezen en is op de uitzondering van regel 16 gestuit: je hebt geen recht op een vrije drop, als je een ongebruikelijke slag wilt doen met als doel een vrije drop te krijgen. Er zit helaas niets anders op dan je verlies te nemen: ofwel met een omweg naar de green of onspeelbaar verklaren en met een strafslag rechtstreeks naar de green.
