Aangepaalde boompjes
Door de stormen in de afgelopen winter zijn er weer een paar bomen op onze baan omgewaaid. Er worden nieuwe geplant en meteen aangepaald. Op elke golfbaan in de wereld (behalve op Paaseiland) is in de local rules opgenomen, dat aangepaalde bomen vaste obstakels zijn. Waarom is dat?
Volgens de definities is een boom gewoon onderdeel van de baan, net als gras. En een paal is een obstakel. Als de paal makkelijk uit de grond te trekken is, is het een los obstakel, anders een vast obstakel. Geen probleem, zou je zeggen. Nu zijn de meeste aangepaalde boompjes jonge aanplant. Dus als je bal naast zo’n aangepaald boompje ligt, zou je de paal uit de grond mogen trekken en de bal spelen. Als je daarbij het boompje raakt of in tweeën slaat, dan had dat boompje daar maar niet moeten gaan staan. Dit lijkt een beetje op de situatie bij de afslagplaats van hole 2, waar een vreemd kort boompje al jaren probeert op te groeien. Misschien heeft iemand daar ooit deze werkwijze gevolgd.
De greenkeepers en baaneigenaren zijn hier natuurlijk niet blij mee. Daarom zijn de boom en het paaltje beide tot vast obstakel verklaard. En mogen dus op prettige wijze volgens de regels ontweken worden.
Hiernaast is zo’n situatie op hole 7 te zien. De ontwijkprocedure is: zoek eerst het dichtstbijzijnde punt zonder enige belemmering voor swing of stand en drop dan binnen één stoklengte niet dichter bij de hole.
Het vinden van het dichtstbijzijnde punt zonder enige belemmering kan lastig zijn. Is dat hier rechts of links van de boom? Uw referees hebben een en ander op- en nagemeten en kwamen tot de volgende vuistregel: als de bal in deze situatie minder dan 50 cm van de paal of boom ligt, dan is het dichtstbijzijnde punt z.e.b. links van de boom, anders rechts. Om het nog makkelijker te maken: 50 cm is ongeveer de helft van een ijzer 7. Zie plaatje hiernaast.